Απολαύστε τις αναμνήσεις σε μια ποιητική τους απόπειρα στο Glogster.
Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
"Αναμνήσεις"
Απολαύστε τις αναμνήσεις σε μια ποιητική τους απόπειρα στο Glogster.
Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Καβάφης ξανά
Επίσης, τη δημιουργία της για το Σεφέρη.
Ευρυδίκη και Μόρφω, το ποίημα που γράψατε για το πολιτιστικό διήμερο που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος των μαθημάτων, δεν το ξανα ..φτιάχνουμε στο Glogster, και να ενσωματώσουμε, επίσης, και τα κατάλληλα videos; Τι λέτε, να προσπαθήσουμε;
"Αιγύπτιος Λόγος", Ηροδότου Ιστορίες
Ελευθερία Γιαννοπούλου - Μαρία Τσέτσα
Κ. Π. Καβάφης

Δείτε ξανά, παιδιά, τις παρουσιάσεις πάνω στις οποίες εργαστήκαμε
* Η ζωή του
* Το έργο και τα χαρακτηριστικά της ποίησής του
* 16 ποιήματά του πλαισιωμένα από έργα σπουδαίων ζωγράφων
και στα sites: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού - ITHAKA
Μια άσκηση για τα τριτάκια: μια Ακροστιχίδα με το ονοματεπώνυμο του ποιητή, που πρέπει να συμπληρωθεί με τίτλους από ποιήματά του, ξεκινώντας από διάσπαρτους στίχους που σας έχω. Οι στίχοι των ποιημάτων του προέρχονται από τα Αποκηρυγμένα και τα Κρυμμένα και από 4 Αναγνωρισμένα. Να πληκτρολογήσετε με ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ΚΕΦΑΛΑΙΑ τους τίτλους των ποιημάτων, αφού δείτε στο site: http://www.kavafis.gr
Να έχετε υπόψη ότι πρέπει να βρείτε τον τίτλο που αρχίζει με το αντίστοιχο γράμμα του ονοματεπωνύμου του ποιητή.
Και η ανάμνηση της όμορφης δουλειάς που κάναμε για τον ποιητή.
Σάββατο 24 Απριλίου 2010
Περί προσφοράς και μοιράσματος
Η εργασία αυτή έχει τον τίτλο "Οι ηρωίδες του 1821" και δημιουργήθηκε από τις μαθήτριές μου της Γ΄ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2006-2007 (κείμενα και φωτογραφίες από τη wikipedia και το google).
Μάθαιναν για πρώτη φορά το PowerPoint και για τη συλλογή-επεξεργασία των πληροφοριών από το διαδίκτυο. Κουραστήκαμε στο εργαστήριο πληροφορικής, για να τις συγκεντρώσουμε, να συζητήσουμε τι κείμενο τελικά θα βάλουμε, ποιες εικόνες θα συνταιριάσουν το κείμενο, κ.λπ. Και συνέβαλε σημαντικά στη μορφοποίηση -γραμματοσειρές, φόντα και εφέ- η μητέρα μιας από τις μαθήτριές μου, η οποία μάθαινε, την ίδια χρονική περίοδο, το MsOffice στο τμήμα ενηλίκων, που λειτουργούσε στο σχολείο μας.
Πάντα τονίζω στα παιδιά να αναφέρουν τα sites, από όπου παίρνουν τις πληροφορίες τους, και πάντα επιμένω να μην κάνουν απλή αντιγραφή και επικόλληση, αλλά να επεξεργάζονται τις πληροφορίες, -και τους το δείχνω με παραδείγματα. Είναι, όμως, αρκετά δύσκολο για τα παιδιά (δεν έχουν το χρόνο και την υπομονή), που, επιπλέον, ξεχνάνε και τις αναφορές στις πηγές. Και επεμβαίνω εγώ με το να τις καταγράφω, αφού μου λένε όσα θυμούνται. :)
Η εργασία βρίσκεται εδώ: Schoolde (2006-2007).
Να αναφερθώ στις περιπτώσεις τώρα:
1η περίπτωση: Το 2ο Δημοτικό Περαίας Θεσσαλονίκης, τη χρονιά 2008-2009.
Μια εργασία, η οποία εμπλουτίστηκε και με άλλες ηρωίδες, και, γενικά, απέκτησε τη δικιά της μορφή, με αλλαγή μορφοποίησης και κειμένων. Τα εφέ κίνησης και εναλλαγής διαφανειών, που προσέθεσε η μητέρα της μαθήτριας, παραμένουν ίδια, καθώς και το όνομα του αρχείου, το οποίο προστέθηκε από μένα, όπως επίσης και οι πληροφορίες του αρχείου (b b=το όνομα του συντάκτη, η ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου=Μάιος του 2007).
Δε διεκδικώ την ..πατρότητα της ιδέας της εργασίας ή του ονόματος του αρχείου (και άλλος θα μπορούσε να τα σκεφτεί) ούτε θέλω να παίξω τον ντετέκτιβ.
Απλώς, θέλω να τονίσω ότι χαίρομαι για αυτή τη δουλειά που έκαναν τα παιδάκια με το δάσκαλο ή τη δασκάλα τους. Γιατί ο ένας εμπνέεται και παίρνει στοιχεία από τον άλλο, και βάζει, τελικά, τη δικιά του σφραγίδα.
Η δεύτερη περίπτωση: Ένα βίντεο στο youtube.
Video (Μάρτιος 2009)
Εμπλουτίστηκε και αυτή με άλλο υλικό, αλλά οι 4 πρώτες γυναίκες παρουσιάζονται απαράλλαχτα, όπως στη δικιά μας παρουσίαση. Εδώ, χρησιμοποιήθηκε για τη γιορτή του σχολείου (Γυμνάσιο Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης) και χαίρομαι που μπορέσαμε να βοηθήσουμε, έστω και αν δεν το ξέραμε.
Το θέμα δεν είναι αυτό: το θέμα είναι ότι η παρουσίασή μας πέρασε τα στενά όρια της χρήσης στο σχολείο και δημοσιεύτηκε στο youtube, χωρίς την άδειά μας (μιλάω πάντα για τις 4 πρώτες ηρωίδες), και χωρίς καμιά αναφορά στα ονόματα των δημιουργών ή στο site, τουλάχιστον.
Από τη στιγμή που δε δημοσιεύω τις εργασίες μας στο youtube, ας μην τις ανεβάζουν άλλοι συνάδελφοι. Αυτό θα το κάνω εγώ, αν κρίνω ότι πρέπει.
Καταλαβαίνω ότι είναι χρονοβόρο και εκνευριστικό να αναφέρουμε όλες τις πηγές μας, οπότε περιοριζόμαστε στις πιο σημαντικές. Ούτε είναι και τόσο ταιριαστό, από αισθητικής άποψης, να απλωθούν σε διαφάνειες οι πηγές μας. Δε γράφουμε βιβλίο, όπου εκεί επιβάλλεται να παραθέσουμε πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών. Και αν ξεχνάμε την αναφορά, δε χάλασε ο κόσμος -"ένα μυαλό το 'χουμε χειμώνα-καλοκαίρι", που λένε και τα παιδιά, όταν τους πέφτουν πολλές εργασίες και δύσκολα μαθήματα.
Εκπαιδευτικοί είμαστε: προσφέρουμε και μοιραζόμαστε.
Να αναφέρω τη συναδελφική στάση ενός δασκάλου επιμορφωτή, ο οποίος, το καλοκαίρι, μου έκανε την τιμή να ζητήσει τις παρουσιάσεις μου για τον Ελύτη σε μια εκδήλωση που θα γινόταν το Σεπτέμβριο προς τιμήν του ποιητή. Ζήτησε την άδειά μου, για να τις χρησιμοποιήσει, τονίζοντας ότι θα αναφέρει την πηγή του και ότι, όπου χρειαστώ βοήθεια, θα την έχω. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό.
Συνάδελφε (και μιλάω γενικά), πάρε μια παρουσίαση από άλλο συνάδελφο, να μάθεις πώς γίνεται και πώς διαμορφώνεται –αν μαθαίνεις για πρώτη φορά PowerPoint (έτσι έκανα και εγώ στα πρώτα βήματά μου)–, ..άλλαξέ της τα φώτα -ή φτιάξε μια εντελώς δικιά σου-, βάλε τον κόπο σου και τον εαυτό σου μέσα σε αυτή, και παρουσίασε μια δουλειά, να την απολαύσουμε όλοι και να μας βοηθήσει περαιτέρω στο έργο μας.
Αλλά, δεν επιτρέπεται να παίρνεις ατόφια, ίδια και απαράλλαχτη μια παρουσίαση, για την οποία κουράστηκε άλλος, να σβήνεις το όνομα του δημιουργού, και να τη δημοσιεύεις για δικιά σου. Και, κυρίως, εργασία μαθητική. Να σεβόμαστε λίγο τον κόπο των παιδιών. Δε βλάπτει μια απλή αναφορά στην κύρια πηγή.
Τελικά, μου φαίνεται ότι θα αρχίσω να βάζω κωδικό στις εργασίες των παιδιών μου...
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Τα πρωτάκια δημιουργούν video
Η ομάδα με την Αρετή και τη Μαρία έφτιαξε το πασχαλινό video.
1) καλοκαιρινό (Αρετή)
2) ακρογιαλιές (Τάκης)
3) αυτοκίνητα (Χρήστος)
4) σπάνια λουλούδια (Μαρία)
5) ζώα (Πάνος)
6) λουλούδια κόκκινα (Ελευθερία)
7) ηλιοβασιλέματα (Δημήτρης)
Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Το scrabble του Σαίξπηρ

Συνέχεια της ανάρτησης της 10ης Απριλίου:
Η Ευρυδίκη και η Μόρφω έφτιαξαν ένα πολύ όμορφο scrabble με έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Μπράβο, κορίτσια!!
Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
Προγράμματα για εφαρμογή σε εργασίες
- Για τη δημιουργία σταυρολέξων:
Στα διαγωνίσματα, οι ασκήσεις με σταυρόλεξα, που σας φτιάχνω από πρόπερσι και με ρωτάτε πώς γίνονται, δημιουργούνται με το eclipse crossword. Πρέπει πρώτα να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση του.
- Για τη δημιουργία εννοιολογικών και νοητικών χαρτών, σαν αυτούς που σας έφτιαξα στην Αρχαία και Νέα Ελληνική Γραμματεία, θα μας βοηθήσουν πολλά on-line προγράμματα. Ένα απλό, το bubbl (θυμόσαστε στο Ανθολόγιο τα διαγράμματα που φτιάχτηκαν με αυτό το πρόγραμμα;), το mapmyself και το mywebspiration. Για τα δύο τελευταία προγράμματα ενημερώθηκα από την επιμορφώτρια των φιλολόγων, κ. Ευαγγελία Στάμου.
- Για τη Δημιουργική Γραφή, πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι το wordle. Επικολλούμε στο πλαίσιο το κείμενο ή το ποίημα και βλέπουμε ότι οι λέξεις που επαναλαμβάνονται είναι μορφοποιημένες με μεγάλη γραμματοσειρά. Στη συνέχεια, μπορούμε με αυτές τις λέξεις να δημιουργήσουμε ένα νέο κείμενο ή ποίημα. Και αυτό το πρόγραμμα το έμαθα από την κ. Στάμου.
- Για τη δημιουργία slides από φωτογραφίες και παρουσιάσεις, υπάρχουν αρκετά, για να προσπαθήσετε:
το slide, (ένα δείγμα δουλειάς παρουσιάζεται στην αρχική σελίδα της dreamteam, αριστερά), το vuvox collage (Αρισμαρί), και το slideshow.
Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα πρέπει να κάνετε sign up, δηλ. να δημιουργήσετε ένα free account (δωρεάν λογαριασμό, με όνομα χρήστη και κωδικό).
Θα επανέλθω και με άλλα προγράμματα και με το πώς μπορείτε να ανεβάζετε τις παρουσιάσεις σας σε ειδικά sites, για να ενσωματώνονται στην dreamteam μετά.
Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Ποίημα και Πίνακας
Πέρυσι, τα παιδιά της Β΄ τάξης προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτή τη διαφορετική οπτική, συνδυάζοντας αποσπάσματα παρμένα από το βιβλίο τους των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τους πίνακες του σχολείου μας, και συμπληρώνοντας με βιογραφικά στοιχεία των ζωγράφων. Η αξιέπαινη προσπάθειά τους, με δύο σειρές παρουσιάσεων - 1η και 2η -, συνεχίστηκε, και με την πολύτιμη συμβολή του καθηγητή τους των Καλλιτεχνικών, συνδυάζοντας, αυτή τη φορά, κείμενα από το βιβλίο τους με έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων.
Και η συνέχεια, φέτος, όντας στη Γ΄ τάξη: σε κάποια κείμενα ζητήθηκε από τα παιδιά να επιλέξουν τους πίνακες που θα συντρόφευαν τα νοήματά τους. Όπως, για παράδειγμα, στη διδασκαλία του "Νυχτερινού", του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ζητήθηκε η οπτικοποίηση των στίχων του. Και επιλέχτηκε η "Κραυγή" του Μουνχ (και ειδικά για τους στίχους 3-4 και 7-8), θεωρώντας ότι η σιωπή παρουσιάζει μια κραυγαλέα υπόσταση στο ποίημα, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στον πίνακα.
που λάμπει μες τη νύχτα, – τίποτ’ άλλο.
Μια φωνή, που γρικιέται μες στο σάλο
και που σε λίγο παύει, – τίποτ’ άλλο.
Πέρα, μακριά, κάποιο στερνό σινιάλο
του βαποριού που φεύγει, – τίποτ’ άλλο.
Και μόνο ένα παράπονο μεγάλο
στα βάθη του μυαλού μου. – Τίποτ’ άλλο.
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
Παρουσίαση βιβλίων
Παιδιά, διαβάσαμε αρκετά βιβλία, τα παρουσιάσαμε στις τάξεις μας, διοργανώσαμε και μια έκθεση βιβλίου και απολαύσαμε τα βιβλία που φέρατε όλοι, δραματοποιήσαμε και παίξαμε το Μικρό Πρίγκιπα. Κουραστήκαμε πολύ, αλλά άξιζε τον κόπο. Τέτοιες δουλειές μας δένουν πιο πολύ και θα τις θυμόμαστε για πάντα.
Δείτε και τη σπουδαία δουλειά των παιδιών της Περισπωμένης. Παρουσίασαν τα δικά τους βιβλία και, μάλιστα, την υπέροχη "Ιστορία ενός γάτου που έμαθε το γλάρο να πετάει", του Λουίς Σεπούλβεδα, που προσεγγίζουμε αυτή την εβδομάδα.
Για το έργο αυτό του Σεπούλβεδα, απολαύστε την ξεχωριστή εργασία του 3ου Γυμνασίου Τούμπας Θεσσαλονίκης και το video.
Ελένη, του Ευριπίδη - Επανάληψη
Εφημεριδάκι "Ηλιαχτίδα": 2 χρόνια
Η Ηλιαχτίδα συμπληρώνει σήμερα 2 χρόνια από τη "γέννησή της". Κουραστήκαμε πολύ με τα παιδιά που ήταν τότε στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου να τη φτιάξουμε, να την οργανώσουμε, να σκεφτούμε τι να γράψουμε. Βλέπω τη σελίδα του Απριλίου του 2008 και θαυμάζω το πόσα ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα κάνουν τα παιδιά και δείχνουν έτσι ότι η εκπαίδευση είναι δράση και αλλαγή νοοτροπίας.
Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Κική Δημουλά: αφίσες με ποιήματά της
Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Οδηγίες για τη δημιουργία scrabble
Αφού επιλέξουμε το θέμα του σκραμπλ, βρίσκουμε τις λέξεις που χρειαζόμαστε. Μετά, τις συνδυάζουμε στο excel με τέτοιο τρόπο, ώστε ένα οποιοδήποτε γράμμα της μίας λέξης να είναι και γράμμα της άλλης. Αλλά, προσοχή: οι λέξεις να μην είναι ενωμένες παράλληλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μορφοποιούμε το σκραμπλ: έγχρωμο φόντο, περιγράμματα, που περικλείουν τα γράμματα, να ξεχωρίζουν από το φόντο, εικόνες ταιριαστές με το θέμα που επιλέγουμε.
Κυριακή 11 Απριλίου 2010
Ροκ μουσική και Αρχαία

Το τραγούδι είναι των Beatles.
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right
Little darling, it's been a long cold lonely winter
Little darling, it feels like years since it's been here
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right
Little darling, the smiles returning to the faces
Little darling, it seems like years since it's been here
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right
Sun, sun, sun, here it comes
Sun, sun, sun, here it comes
Sun, sun, sun, here it comes
Sun, sun, sun, here it comes
Sun, sun, sun, here it comes
Sun, sun, sun, here it comes
Little darling, I feel that ice is slowly melting
Little darling, it seems like years since it's been clear
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right
It's all right
Σάββατο 10 Απριλίου 2010
Σαίξπηρ
"Μια γνωριμία με τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: στα αχνάρια των αρχαίων Ελλήνων τραγικών και κωμικών ποιητών"
(Μια παρουσίαση της ζωής και του έργου του, καθώς και παρουσίαση αντιπροσωπευτικών τραγωδιών και κωμωδιών του. Επίσης, απάνθισμα φράσεών του ως αποφθέγματα, και ένα scrabble)
Η Μόρφω Μπούκη έστειλε πριν από λίγο την παρουσίαση του "Άμλετ".
UPDATE: Ενσωματώθηκαν σε αυτή, σήμερα, 11 Απριλίου, και οι άλλες παρουσιάσεις για τα εξής έργα: "Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός" (Μαρία-Ευρυδίκη Αργυράκη) - "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" και "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (Κώστας Παπαδόπουλος) - "Πολύ κακό για το τίποτα" (Λάμπρος Χούμος) - "Μάκβεθ" (Ματίνα Σαλιά) - "Ο έμπορος της Βενετίας" (Ηλίας Κέντρος). Δείτε την.
Πέμπτη 8 Απριλίου 2010
Ελένη, του Ευριπίδη
Δείτε και τα σχετικά videos της συγκεκριμένης παράστασης
Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, videos και εντυπώσεις γυμνασίων, στο blog που δημιουργήθηκε για την παράσταση του ΚΘΒΕ.
Δευτέρα 5 Απριλίου 2010
Scrabble Πασχαλινό των παιδιών

(Μια διευκρίνηση: στο 14 οριζόντια είναι δύο λέξεις μαζί, ως μία λέξη)
Να σας πω ότι προς το τέλος του scrabble, θα δείτε ένα κόκκινο βελάκι. Αν πάτε το δείκτη του ποντικιού σας εκεί, χωρίς να το πατήσετε, θα εμφανιστεί κάτι. Τι βλέπετε; :)
Η Ακροστιχίδα του Απριλίου
Κυριακή 4 Απριλίου 2010
Έστησε ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη
Kι όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε.
Λευκό βουνάκι πρόβατα κινούμενο βελάζει,
Και μες στη θάλασσα βαθιά ξαναπετιέται πάλι,
Κι ολόλευκο εσύσμιξε με τ' ουρανού τα κάλλη.
Και μες στης λίμνης τα νερά, οπ’ έφθασε μ' ασπούδα,
Έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα,
Που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο`
Το σκουληκάκι βρίσκεται σ' ώρα γλυκιά κι εκείνο.
Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
Η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι`
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει`
Όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει.
Τρέμ' η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της.
(ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Β΄, Απόσπασμα 2)
Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα,
Και μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους
Ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος.
Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,
Χύνονται μες την άβυσσο τη μοσχοβολισμένη,
Και παίρνουνε το μόσχο της, κι αφήνουν τη δροσιά τους,
Κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους,
Τρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί, και κάνουν σαν αηδόνια.
Έξ' αναβρύζει κι η ζωή σ' γη, σ' ουρανό, σε κύμα.
Αλλά στης λίμνης το νερό, π' ακίνητό 'ναι κι άσπρο,
Ακίνητ' όπου κι αν ιδής, και κάτασπρ' ως τον πάτο,
Με μικρόν ίσκιον άγνωρον έπαιξ' η πεταλούδα,
Που 'χ' ευωδίσει τς ύπνους της μέσα στον άγριο κρίνο.
Αλαφροίσκιωτε καλέ, για πες απόψε τι 'δες;
Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!
Χωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε,
Ουδ' όσο κάν' η μέλισσα κοντά στο λουλουδάκι,
Γύρου σε κάτι ατάραχο π' ασπρίζει μες στη λίμνη,
Μονάχο ανακατώθηκε το στρογγυλό φεγγάρι,
Κι όμορφη βγαίνει κορασιά ντυμένη με το φως του.
(ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Γ΄, Απόσπασμα 6, Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ)

Sandro Botticelli, La Primavera
γελάει το φρουρό της πύλης και βγαίνει ήλιος λαμπερός.
Πετά τα ρούχα του στρατιώτη, φορά πουκάμισο λευκό
και στην αγάπη του την πρώτη στέλνει ένα όνειρο γλυκό.
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης,

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010
Πρωταπριλιά
Η 1η Απριλίου είναι η μέρα των αθώων και ευρηματικών ψεμάτων. Και πάντα, σχεδόν, πέφτουμε "θύματα" των ευφυών ψευδολόγων.Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Δ. Λουκάτο, το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή".
Επίσης, και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού. ....(Wikipedia)
