Kάτω στα πλάγια του βουνού, που γέρνει βυθισμένο
μέσα στου ονείρου τη σκιά, μες στη θολή γαλήνη,
το μακρινό, το βραδινό χωριό τ' αγαπημένο
σαν άυλος τόπος για ψυχές που 'ν' άγιες έχει γίνει.
Προσδοκίες που έχουμε και υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, για τη Νέα Χρονιά, αφήνοντας πίσω μας, στο διάβα της ζωής μας, τις γλυκόπικρες στιγμές του παρελθόντος χρόνου, - αλλά όχι λησμονώντας τες, γιατί αυτές είναι που συμπληρώνουν, χρόνο με το χρόνο, ψηφίδα-ψηφίδα τον εαυτό μας και μας προσφέρουν διαφορετικές οπτικές του κόσμου.
Οι ρίζες "των αποφάσεων" άπτονται της αρχαίας Ρώμης και του θεού Ιανού, του θεού των ενάρξεων και των διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες, ο οποίος απεικονίζεται πάντοτε με δύο πρόσωπα, γιατί κοιτάζει ταυτόχρονα το παρελθόν και το μέλλον.
Και ο Ιανουάριος ο Καλαντάρης, ο γελαστός μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι ("Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει") από πού, νομίζετε, πήρε το όνομά του;
Για να δείτε την αφίσα σε full size: τοποθετήστε το δείκτη στην επικεφαλίδα Glogster της αφίσας και στη λίστα που θα ξεδιπλωθεί θα δείτε την επιλογή View Full Size. Ή με δεξί κλικ πάνω στην αφίσα και Full Screen.
Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά μας προσφέρει η Google. (Το είδα εδώ: elenaell)
Τις ιστορίες αναζήτησης ή αλλιώς Search Stories. Για να δείχνουμε στους μαθητές μας ποιες ακριβώς λέξεις-κλειδιά πρέπει να πληκτρολογούν, ώστε να φτάνουν πιο γρήγορα στο ποθητό αποτέλεσμα και να μη χάνονται στο καταιγιστικό χάος των πληροφοριών της μηχανής αναζήτησης της Google.
Στο ομώνυμο κανάλι “SearchStories” στο youtube μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρές ιστορίες των αναζητήσεών μας. http://www.youtube.com/searchstories
Πατάμε στο Create your own -> στο Enter your search terms γράφουμε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά -> και στο Using επιλέγουμε σε ποιο τομέα θέλουμε να εφαρμοστεί η αναζήτησή μας. Σε κάθε βήμα μας βλέπουμε, κάτω από τα πλαίσια, σε Preview, αφού πατήσουμε και στο ματάκι, το πώς θα εμφανίζεται στο video μας η αναζήτησή μας. Στη συνέχεια, κλικ στο Next και επιλέγουμε τη μουσική. Την ακούμε στο Click to preview the different soundtracks. Βλέπουμε σε τελική προεπισκόπηση το έργο μας και, αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, Upload. Αλλιώς, πατάμε στο Edit Story ή στο Change Music. Δίνουμε ένα τίτλο στην εργασία μας στο Title of your story, ένα χαρακτηρισμό της στο Genre of your story και τσεκάρουμε το By uploading your Search Story to YouTube you confirm that you have read and agreed to the Terms of Service and the Community Guidelines. Τόσο εύκολα!
Η Α΄ Λυκείου, στα πλαίσια της Νεοελληνικής Γλώσσας, έγραψε σε σύντομο λόγο τα δικά της "Ερωτεύομαι σημαίνει ....". Η Μόρφω "έντυσε" τα κείμενά τους με τις πανέμορφες εικόνες που βρήκε.
Κάποιες διαφάνειες θα τις συντρόφευε η μαγική φωνή της αγαπημένης μου τραγουδίστριας, Σελίν Ντιόν.
Αλλά η ανάρτηση τηςofisofiμού άλλαξε τη γνώμη: η θεϊκή φωνή της Mahalia Jackson, με το αγωνιώδες πάθος της, τη μεγαλοπρέπεια και τον απόλυτο έλεγχο, είναι η ασύγκριτα ταιριαστή. Είναι σαν να τραγουδάει η ίδια της η ψυχή...
Και κάποιες οδηγίες για τη δημιουργία video στο one true media. Στο δείγμα χρησιμοποιήθηκαν 20 εικόνες. Φτιάχτηκε και ένα άλλο με 30 εικόνες και φαίνονταν όλες. Δεν έγιναν περικοπές οποιουδήποτε είδους, σε διάρκεια ή αριθμό εικόνων, σε όποιο στυλ και αν ενσωματώθηκαν.
- Συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας και Create a New Montage. Επιλογή των εικόνων - Upload - Done (ή Upload More). Αμέσως βλέπουμε το video σε προεπισκόπηση δεξιά (με τη μουσική που προσέθεσε το one true media, και την οποία αλλάζουμε μετά με όποια μας αρέσει) και μια λίστα επιλογών στο κέντρο της σελίδας. Μπορούμε να δουλέψουμε μέσω της λίστας αυτής ή να κάνουμε κλικ στο Edit and Sequence. - Με την επιλογή Edit and Sequence, βλέπουμε όλο το υλικό μας που έχουμε ανεβάσει για τη δημιουργία του video μας. Αν πάμε το δείκτη πάνω σε κάθε εικόνα, εμφανίζεται το μήνυμα: click to crop, rotate and set options. Αριστερό κλικ στην εικόνα, επιλέγουμε το εφφέ της αρεσκείας μας (που θα εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη εικόνα) και Save (δίπλα στο Preview και Cancel). - Επάνω, φαίνεται η καρτέλα Edit. Δίπλα της, οι καρτέλες Styles και Music. - Πατάμε στην καρτέλα Styles και επιλέγουμε το style που θέλουμε να εφαρμοστεί σε όλες τις εικόνες. - Στην καρτέλα Music επιλέγουμε όποια μουσική του one true media μας αρέσει ή ανεβάζουμε τη δική μας μουσική, πατώντας στο πλαίσιο Upload Songs. - Επιστρέφουμε στην καρτέλα Edit. Μπορούμε να αλλάξουμε τη σειρά των εικόνων: βλέπουμε κάτω από κάθε εικόνα ένα τετραπλό βέλος. Κλικ και σύρσιμο στη θέση όπου τη θέλουμε. Μπορούμε να τη διαγράψουμε με το πλαίσιο Remove Items και να προσθέσουμε άλλη με το πλαίσιο Add Photos and Videos. - Προεπισκόπηση (Preview) σε κάθε φάση της εργασίας μας. - Αλλάζουμε και τον τίτλο του video μας, αν δε μας αρέσει ο τίτλος που έδωσε το one true media, με την επιλογή Change Title (επάνω και κοντά στη μικρογραφία του video). Αλλά αντί για αυτό μπορούμε να προσθέσουμε στις εικόνες μας ένα slide με το κείμενό μας. Αυτό είναι στην καρτέλα Edit - Add Text Slide. - Πατάμε στην καρτέλα Project Home. Στο μενού αριστερά, κλικ στο Share Online. - Επιλέγουμε τη μορφή του Player Style, πατώντας στο σύνδεσμο Change Player (προς το τέλος της σελίδας). - Γυρνάμε πίσω και αντιγράφουμε τον κώδικα που βλέπουμε -Embed Code. Δεν πατάμε στο εικονίδιο Blogger, γιατί έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στο one true media να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό μας, πράγμα που δεν το θέλουμε. Θα συνδεθούμε στο μπλογκ μας κανονικά (μέσω του www.blogger.com) και θα επικολλήσουμε τον κώδικα. - Επιλέγουμε τις FREE επιλογές, όχι τις PREMIUM ή τις FREE FOR TRY (που είναι κοντά στο Premium).
Μια αριστουργηματική ιστορία από τον υπέροχο Ευγένιο Τριβιζά. - Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δημιουργού της "Φρουτοπίας" με τις ποικίλες προεκτάσεις της, στο Βήμα -. "Η ιστορία ενός καχεκτικού δέντρου που έχει φυτρώσει στο πεζοδρόμιο και ζητάει από ένα κατατρεγμένο αγόρι να το στολίσει, για να μοιάζει σαν τα άλλα, τα χριστουγεννιάτικα, σε μια μαγική νύχτα, κατά την οποία μπορούν να συμβούν -και συμβαίνουν- τα πάντα".
Εικόνα από το διαδίκτυο, που χρησιμοποιείται στην παρουσίαση της σχολικής γιορτής.
Το Δέντρο της Α΄ Γυμνασίου 2010-2011, με την animation οπτική τουhypah.
*** Υπεύθυνη ιστοσελίδας: Σταματία Λ.Μ. Σταμάτη
H DreamTeamk δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των άλλων -πέραν των σελίδων της υπευθύνου καθηγήτριας- δικτυακών τόπων, για τoυς οποίους υπάρχει υπερσύνδεση ***