21 Μαρτίου σήμερα, μια μέρα με πολλά πρόσωπα: Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και Αρχή της Άνοιξης, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, καθώς και Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.
Την Παρασκευή, 19 Μαρτίου, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε μια δίωρη εκδήλωση με ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά δρώμενα, προβολή DVD, αλλά και συζήτηση με έντονους προβληματισμούς για τις φυλετικές διακρίσεις και τις ρατσιστικές αντιλήψεις, που δηλητηριάζουν τον άνθρωπο.
Την Παρασκευή, 19 Μαρτίου, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε μια δίωρη εκδήλωση με ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά δρώμενα, προβολή DVD, αλλά και συζήτηση με έντονους προβληματισμούς για τις φυλετικές διακρίσεις και τις ρατσιστικές αντιλήψεις, που δηλητηριάζουν τον άνθρωπο.
Αλλά είναι και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Γνωρίζετε πώς καθιερώθηκε αυτή η ημέρα;
Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας - αρχή της Άνοιξης.
Aυτό, επειδή η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση (http://www.dedalus.gr/).
Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Την εκτέλεση της απόφασης ανέλαβε να υλοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο από τότε συμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό.
Δείτε εδώ, στην ενότητα Λογοτεχνία, αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, καθώς και σε ποιητές ή ποιήτριες.
Σε ένα από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στο Νίκο Καββαδία, αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του (Νίκος Καββαδίας - 2010). Το ΕΚΕΒΙ στον ιστότοπο που δημιούργησε για τον ποιητή (http://kavvadias.ekebi.gr/) δίνει μια πλήρη παρουσίαση του έργου ενός ποιητή της «γενιάς του '30» που ακροβάτησε μέσα από τους στίχους αλλά και τα πεζά του στα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως στο πλαίσιο της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής.
Στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού διαβάζουμε μερικά ποιήματά του.
Ποιο ποίημα θα αφιερώνατε στην Ποίηση; Όχι του Νίκου Καββαδία μόνο, αλλά και άλλων σπουδαίων εκπροσώπων της, αρχίζοντας από τον Όμηρο, φυσικά. Μπορείτε να ψάξετε στη βιβλιοθήκη για τους αρχαίους ποιητές και για τη νεότερη λογοτεχνία στο http://www.snhell.gr. Επίσης, στα αριστερά της ιστοσελίδας μας, θα δείτε, στη γραμμή youtube ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, μερικά videos. Στο youtube, να πληκτρολογήσετε ή "Νίκος Καββαδίας" ή "Nikos Kavvadias", και θα εμφανιστεί μια πληθώρα όμορφων videos, από τα οποία να επιλέξετε ένα, για να το ανεβάσετε εδώ, όπως κάνατε και με τον Ελύτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου