Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά
Κυκλοφορεί ανάμεσά μας σαν όλους τους άλλους: πιάνεται από τις χειρολαβές των λεωφορείων, στριμώχνεται με δεκάδες ακόμα επιβάτες στο τρένο, επιβιβάζεται στο τραμ ή περιμένει υπομονετικά στις αποβάθρες του μετρό παρέα με χιλιάδες άλλους Αθηναίους. Ο λόγος για τον Κ.Π. Καβάφη και τους στίχους του που τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσκαλώντας τους κατοίκους της πόλης να συνομιλήσουν με τον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή. Το κάλεσμα που απευθύνει το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση είναι σαφές: «Αν συναντήσετε κάπου τον Καβάφη, συνομιλήστε μαζί του.

Η ποίησή του σας ανήκει. Μερικοί από τους στίχους που επιλέχθηκαν και «ταξιδεύουν» στην πρωτεύουσα είναι οι παρακάτω: 
«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» («Το πρώτο σκαλί»), 
«Είν' επικίνδυνον πράγμα η βία» («Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.»), 
«Ξένος εγώ ξένος πολύ» («Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.»), 
«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά» («Συμεών»), 
«Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω» («Τα επικίνδυνα») κ.ά.
«Είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί τη δική μας στάση απέναντι στο έργο του Καβάφη και στο πώς θέλουμε να κυκλοφορεί το περιεχόμενο του αρχείου στο ευρύ κοινό. Η εικαστική γραμμή είναι αρκετά πιο ποπ και οι στίχοι απολύτως καταληπτοί και όπως κυκλοφορούν στην πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να αποδείξουν στο μη μυημένο κοινό πόσο οικείος ποιητής είναι ο Καβάφης, πώς μιλάει μέσα από πολλές διαδρομές -στην κυριολεξία στη συγκεκριμένη περίπτωση- και εκφράζει το πνεύμα της εποχής μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

**********

* LOGIN *

**********

*** Υπεύθυνη ιστοσελίδας: Σταματία Λ.Μ. Σταμάτη
H DreamTeamk δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των άλλων -πέραν των σελίδων της υπευθύνου καθηγήτριας- δικτυακών τόπων, για τoυς οποίους υπάρχει υπερσύνδεση ***

click for free hit counter
click for free hit counter