Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Glogster: οδηγίες για μια πανέμορφη διαδραστική αφίσα


Οι διαδραστικές αφίσες που έχουν φτιαχτεί μέχρι τώρα βρίσκονται εδώ:
Η DreamTeamK στο Glogster



Πώς δημιουργούμε στο glogster:

* Επιλέγουμε ένα φόντο από το Wall -> και π.χ. Papers.

Ή μπορείτε να βάλετε ως φόντο μια εικόνα της επιλογής σας, με δύο τρόπους:
α) π.χ. μια εικόνα του ήλιου. Πάμε στο Image -> Tinypic images -> Public Images -> πληκτρολογούμε “sun” και επιλέγουμε τη φωτογραφία του ήλιου, που μας αρέσει. Έπειτα, πατάμε στο Use it!. Αν είναι μικρή, την τραβάμε από τις γωνίες, για να καλύψει όλη την αφίσα.
β) μια εικόνα από τον υπολογιστή σας. Image -> Upload -> Use it!




* Για τις animated εικόνες

α) π.χ. animated νότες: Πάμε Graphics -> PopRock -> στη σελίδα 3, η νότα animated. Θα δείτε ότι δεν είναι μία μόνο νότα που κινείται, αλλά πολλές. Αφού την επιλέξετε, την κλωνοποιείτε. Πώς;
Βλέπετε τη γραμμή μενού, η οποία εμφανίζεται, όταν επιλέγουμε την εικόνα. Edit, bring it forward, put it behind, clone, cancel changes (=ακύρωση αλλαγών), Delete (=διαγραφή). (όλες οι εντολές, εκτός του Edit, αναπαριστάνονται με εικονίδια). Πατάμε το clone όσες φορές θέλουμε, παίρνουμε την κάθε εικόνα, την πάμε πιο πάνω ή πιο κάτω από την προηγούμενή της, τις στριφογυρνάμε.
.... Και η μουσική διαχέεται σε όλη την αφίσα.

β) ή ενσωματώνετε μια animated εικόνα που έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας.




* Αλλαγή του χρώματος της εικόνας

Πατάμε στο Edit, στην παλέτα των χρωμάτων επιλέγουμε το χρώμα που μας αρέσει, Apply, Ok.
Βλέπετε δύο παραδείγματα της αλλαγής χρώματος: η καρδιά στο ταμπελάκι με το όνομα του Ελύτη, άλλαξε χρώμα και τοποθετήθηκε με την εντολή put it forward. Το καραβάκι ...μεταμορφώθηκε σε μπλε τρελοβάπορο.




* Οι εντολές put it forward και put it behind είναι οι γνωστές μας εντολές "μεταφορά σε πρώτο πλάνο" και "μεταφορά στο φόντο".



* Οι λάμψεις, οι αντανακλάσεις, οι σκιες πίσω από τις εικόνες ή τα εικονίδια

π.χ. η κίτρινη αντανάκλαση πίσω από το καραβάκι: Πατάμε στο Edit, στο fx, και, καθώς μετακινούμε τους ροοστάτες στα Blur, Alpha, Angle, Distance, και επιλέγουμε το χρώμα, βλέπουμε ταυτόχρονα τις αλλαγές μας. Apply και Ok.



* Τα Frames (=πλαίσια), δηλ. τα "κάδρα", οι κορνίζες των εικόνων. Το Glogster προσφέρει μια απίθανη ποικιλία πλαισίων.

Πάμε Image -> βλέπετε δύο καρτέλες: Images και Frames. Επιλέγετε τη 2η καρτέλα. Και το κάδρο που σας αρέσει.



* Εισαγωγή video από το youtube (ή από όποιο άλλο site με videos θέλετε) και μουσικής

Video -> ή ανεβάζουμε ένα video από τον υπολογιστή μας με την εντολή Upload ή εισάγουμε στο πλαίσιο Link τη διεύθυνση του video, που μας ενδιαφέρει, του youtube.
Βάζουμε "κάδρο" στο video μας με την επιλογή της καρτέλας Players. Και Use it!

Μουσική -> ανεβάζουμε την αγαπημένη μας μουσική από τον υπολογιστή μας με την εντολή Upload, επιλέγουμε το music player, και Use it!



* Τα links (=οι διευθύνσεις) προς άλλα sites
Εδώ έγκειται η διαδραστικότητα της αφίσας. Κάθε εικόνα μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλα σάιτς, για να βλέπουμε και να μαθαίνουμε περισσότερα για το αντικείμενό μας.

Edit -> το εικονίδιο του υπερσυνδέσμου, με τους δύο ενωμένους κρίκους -> επικολλούμε το link -> Apply -> Ok.



Το glogster, δυστυχώς, δε δέχεται ελληνικά. Ή θα γράψετε πολύ λίγα πράγματα με λατινικούς χαρακτήρες ή θα κουραστείτε λίγο περισσότερο με τον τρόπο που σας περιγράφω παρακάτω.

Αφού γράψετε το ελληνικό κείμενο στο PowerPoint ή στο OpenOffice, μπορείτε να το συνδυάσετε με κάποιο clipart ή μικρή εικόνα, να βάλετε φόντο της επιλογής σας, και, αφού τελειώσετε με τη δουλειά σας, θα πατήσετε "Αποθήκευση Ως..." -> αποθήκευση ως εικόνα Jpg ή Gif -> αποθήκευση της τρέχουσας διαφάνειας.
Την εικόνα αυτή θα την ανεβάσετε στο glogster.



Υπάρχει και ένας πιο δύσκολος τρόπος: το ελληνικό κείμενο γράφεται στο Word ή στο OpenOffice Writer, πατάτε στο PrintScreen (στο πληκτρολόγιό σας = PrtSc), ανοίγετε το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, που έχετε, Paste (=Επικόλληση), κάνετε την απαραίτητη επεξεργασία (περικοπή, αλλαγή διαστάσεων..), Αποθήκευση και Upload στο Glogster.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

UPDATE: Ιανουάριος 2012: με την ευκαιρία του πολιτιστικού μας προγράμματος ασχοληθήκαμε με εφαρμογές web 2.0 και ανακαλύψαμε ότι το glogster δέχεται, επιτέλους, ελληνικό κείμενο!

2 σχόλια:

Βάσω Ραμπαούνη είπε...

Πολύ όμορφη η αφίσα! Αλλά και οι οδηγίες σας θα βοηθήσουν τους μαθητές μου να λύσουν τα προβλήματα που είχαν με την χρήση της ελληνικής γλώσσας. Αν και τους εξήγησα πώς θα το κάνουν-βέβαια λίγο βιαστικά λόγω χρόνου- δυσκολεύτηκαν και τελικά προτίμησαν τους λατινικούς χαρακτήρες.

dreamteamk9 είπε...

Οι αφίσες που έφτιαξαν οι μαθητές σας ήταν όμορφες. Και μάλιστα ήταν και πολύ προχωρημένοι! :))

 

**********

* LOGIN *

**********

*** Υπεύθυνη ιστοσελίδας: Σταματία Λ.Μ. Σταμάτη
H DreamTeamk δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των άλλων -πέραν των σελίδων της υπευθύνου καθηγήτριας- δικτυακών τόπων, για τoυς οποίους υπάρχει υπερσύνδεση ***

click for free hit counter
click for free hit counter